Образование
Национална Художествена Академия: символ на художественото образование в България
Национална Художествена Академия: символ на художественото образование в България

Националната Художествена Академия е разположена в красивата червена сграда срещу Софийския университет и Националната библиотека в София. От самото си основаване на 1 октомври 1896 г. като Държавно рисувално училище след подписването на Указ от княз Фердинанд, институцията се превръща в символ на на раждането и утвърждаването на художественото образование в България. Държавното рисувално училище е основано от видни творци, учени и велики творци, сред които професорите Константин Величков и Иван Шишманов, Иван Мърквичка и Антон Митов, Борис Шатц и Иван Ангелов, и още много други.
 
През 1911 г. след изпращането на проект за развитие в Министерството на просвещението от страна на преподавателският състав, училището се преименува на Академия на изкуствата. По предложение на министъра на Народното просвещение през 1921 година, Академията на изкуствата приема названието Художествена академия.

Към днешната дата, Националната Художествена Академия е най-старото българско висше училище и най-авторитетната българска институция за подготовка на професионални художници в областта изящните и приложните изкуства, консервацията и реставрацията, дизайна, историята и теорията на изкуството. Студентите, които се обучават в Националната Художествена Академия могат да получат образователно-квалификационните степени „бакалавър” и „магистър”, а в последствие и образователната и научна степен „доктор”.

Националната Художествена Академия има два основни факултета, а именно Факултет за изящни изкуства и Факултет за приложни изкуства, където са разпределени съответните катедри и съответните  учебните програми за придобиване на висше образование от професионално направление „Изобразително изкуство“ за различните образователно-квалификационните степени. В всички предлагани специалности освен основните художествени дисциплини се изучават също история на изкуството, рисуване, перспектива, естетика, философия, пластична анатомия и др. 

Всички студенти, записани в Националната Художествена Академия, имат право да се обучават едновременно с избраната от тях основна специалност и във втора специалност „Теория и практика на художественото образование“. Тази специалност в последствие им позволява да получат професионалната квалификация за учител по изобразително изкуство в средните общообразователни и специализираните художествени училища.

Обучението в Националната Художествена Академия се осъществява от членовете на катедрите „Рисуване“, „Изкуствознание“ и „Психология на изкуството, художествено образование и общообразователни дисциплини“.  За получаване на степен „бакалавър“ в НХА студентите се обучават 4 академични години, а степента „магистър“ обхваща още 1, 1.5 или 2 академични години. Студентите следва да знаят, че специалност „Реставрация“ предлага само магистърска програма, която е с петгодишен курс на обучение. Образователната и научна степен „доктор“ е с продължителност три години и тя се придобива след завършена степен „магистър“.

Към днешна дата Националната Художествена Академия продължава да бъде лидер в областта на художественото образование. Тя подготвя около 1000 български и чуждестранни студенти и докторанти, като пред тях застават най-опитните и креативни български художници и изкуствоведи. 

Националната Художествена Академия е организатор и домакин на Международно студентско биенале на рисунката, а скоро и домакин на интернационалния Фестивал за дигитални изкуства DA Fest.  В галерия „Академия“ към Националната Художествена Академия се представят изложби на бакалаврите и магистрите, много експозиции от чуждестранни лектори, творби от летни академии и практики. 

Национална Художествена Академия Изобразително изкуство Висше учебно заведение
Facebook Share
Google plus Share
Още статии от: Образование
Защо да изберем Частен Професионален Колеж „БИО ФИТ“?
Защо да изберем Частен Професионален Колеж „БИО ФИТ“?
Замисляли ли сте се за професионално развитие като треньор или инструктор? Спортът и тренировките са част от живота ти без която не можеш? А, защо не погледнеш на...
Още..
полезнo
София
Бургас
Пловдив
Варна